Saturday, March 4, 2017

Diagnose with Bicornuate Uterus

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... ^^
Alhamdulillah, aku semakin rasa sihat sekarang..
Sakit kat bahu pon dah takde since aku start consume Folic Acid..
Tapi symptom orang mengandung dah terjadi kat aku..
Morning sickness, tak lalu makan, tak lalu nak bau makanan, and rasa mual-mual..
Kalau bab mengidam tu, setakat ni aku mengidam something yang mudah dan simple je..
Contoh macam hari tu aku teringin sangat nak makan ikan salmon kat Teppanyaki kat dalam food court kat Setia City Mall.. nampak tak betapa specific nye craving aku..
Sampaikan aku mintak balik awal dari tempat keje semata-mata nak ajak husband makan kat situ.. tapi malangnya ikan salmon dah habis.. sob sob sob..
Husband cakap membazir minyak kete je pegi jauh-jauh tapi tak dapat pape.. Ya Allah, tuhan je yang tahu perasaan aku masa tu.. dah la tak dapat benda yang diidamkan.. dgr husband cakap mcm tu terus rasa down sangat.. huhu

Pegi Klinik
Okay stop cite pasal mengidam, aku nak teruskan pasal kandungan aku..
Isnin hari tu (27/2/2017) aku tak larat sangat nak pegi keje.. so aku pegilah klinik nak mintak MC.. kali ni aku pegi Klinik Keluarga Dr Nora.. sebelum ni aku pegi Klinik Alam Megah.. husband pon mmg recommend klinik ni sebab dia selalu pegi situ kalau tak sihat..
Serius lama gila tggu dalam tu.. dengan ramai orgnya.. dari pukul 10 datang dekat pukul 1 baru dapat jumpa doktor.. nasib baik tempat duduk dia selesa.. kalau tak dah lama aku balik.. huhu

Jumpa Doktor
Bila nama aku dah dipanggil, lalu aku pon masuklah bilik doktor.. Doktor Nora nama diberi.. lembut je orangnya..
Doktor Nora tanya ada masalah apa.. lalu aku pon cakaplah yang aku mengandung..
Then Doktor Nora kira bilangan hari aku mengandung.. kalau ikutkan last aku period, sepatutnya dah masuk 12 weeks.. dan doktor nora mintak scan utk tgk perkembangan bayi.. aku pon setuju..
Time scan, dah nampak baby dan heartbeatnya sekali.. doktor nora bagi dengar bunyi heartbeat baby.. lajunya heartbeat dia.. hehehe
Dan apa yang peliknya, kalau ikutkan scan, baby baru je berusia 6 weeks.. means roh dia baru saje ditiupkan dan heartbeat pon baru je muncul.. Alhamdulillah..
So, memang betullah, baby ni baby miracle sebab aku ovulation tanpa period..


Hai baby!! ^^


Dan yang lebih memeranjatkan, aku dikurniakan dengan keadaan uterus/rahim yang rare iaitu Duplex Uterus.. atau lebih senang rahim terbahagi kepada dua..
Doktor Nora cakap, dia tak pernah jumpa lagi kes Duplex Uterus macam aku.. so dia refer ke Klinik Kesihatan utk tindakan lanjut..
Lalu keesokkan harinya aku mintak excuse kat tempat keje utk cuti lagi hari tu utk pegi ke KK..
Sampai kat KK terus buat buku pink, ambek darah dan buat ujian air kencing.. lepas tu baru dapat jumpa doktor..
Bila dah jumpa doktor KK, dia terus call HTAR utk buat appoinment.. dan appointment tersebut jatuh pada hari Khamis (2/3/2017)..

Bicornuate Uterus
Dekat hospital, doctor scan aku sekali lagi untuk confirmkan duplex uterus tu..
Doctor buat scan kat perut dan jugak trans-vaginal scan..
Bukan tu je, dia masukkan muncung itik jugak utk tgk serviks ada satu atau dua..
Okay masuk menatang ni masuk mmg sakit dan senak.. penat tahan nafas utk tanak bagi sakit.. huhu
Ada dua orang doktor yang mengesahkan bahawa aku ada duplex uterus dan dinamakan sebagai Bicornuate Uterus..



belah kanan tu baby kiteee... hehehehe.. ^^

Well, dengan keadaan uterus aku macam ni, doktor pakar cakap risiko untuk baby songsang tu sangat tinggi dan kemungkinan aku akan bersalin secara czer..
Bagi aku, cara bagaimana aku bersalin nanti tu tak penting.. yang penting baby dalam kandungan aku sihat dan sempurna..
Mudah-mudahan takde komplikasi yang terjadi kat baby aku..
So upcoming appoinment is on 25 May 2017 untuk confirm due date and 20 Sept 2017 utk tgk sama ada aku boleh bersalin normal or czer..
Doakan semoga semuanya selamat dan dipermudahkan olehNya.. aminn..
^^

Friday, February 17, 2017

I'm Pregnant.. but....

After came back from clinic last week, my pain became severe..
The pain is actually came from my left shoulder, not my chest..
I can't breath properly because breathing make it more pain..
I can't laugh, breath heavily, lying down or do active work..
Sometimes I can't move my left hand because it is so hurt.. and sometimes I wake up in the middle of the night because it is so hurt and I started to cry.. I can't hold this pain anymore..
I went to the clinic again yesterday.. I told the doctor about how i felt..
The doctor's face changed..
She continue with the scan..
And what she saw is the 'kantung' is there but there's no baby inside..
Atau lebih dikenali sebagai 'kandungan yang tak menjadi'..
The doctor told me to go to the hospital for fully check-up.. and I was like, "owhh okay.. thank you doctor.."
I seriously don't know what to do about my baby since I'm not ready for anything of 'unfortunate' things.. I just keep being positive and thought that it is too early to make any assumption..
I don't know about my feeling.. I'm not sad, disappointed, worried or else..
What I feel is the pain in my shoulder that make me sick..
The doctor gave me Folic Acid since I'm not consume any supplement to support my pregnancy..
And I hope my pain will go away..


Thursday, February 9, 2017

Am I Pregnant??

I'm feeling very sick today..
I'm feeling pain in my chest..
I'd look very tired at work..
Everyone at work asked me, "Intan pregnant ke?"
And I clearly said "No.."
Because I don't feel anything like vomit, dizzy, morning sickness and so on..
I just feeling pain in my chest.. that's all..
And I just went to clinic a while ago because I wish to get MC tomorrow..
The doctor asked me to take UPT test.. And guess what?
Its POSITIVE!!
The doctor said that I'm about 6 weeks pregnant..
And now I'm confused..
How come I got pregnant when my last period is in early December and I got married in the end of December?? And my period is still didn't come until now..
It is mean my last ovulation is before I got married..
Is the ovulation can happen when period don't come?
Huhuhuhu...
But I really hope that I'm really pregnant and I will think that it is a miracle!!





Sunday, January 15, 2017

My Birthday after Married

Tak perlu limosine.. 
Tak perlu kapal mewah.. 
Tak perlu hadiah.. 
Tak perlu kek.. 
Cukup cuma ada awak dan ucapan cinta dari awak saja di hari ulangtahun kelahiran saya.. hehe.. 
I love you suamiku.. ❤
#IntanIzzuddin #wifeandhusband #25122016 #birthdaygirl #15012017






Saturday, December 31, 2016

I am MARRIED!!

ASSALAMUALAIKUM WBT.
Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Illahi dengan limpah kurniaNya, akhirnya berkahwin jugak aku dengan jejaka pilihan sendiri pada tanggal 25 Disember 2016..
#intanizzuddin #25122016 #weddingsolemnization

Alhamdulillah sekali lagi, majlis berjalan dengan lancar, walaupun ada sedikit kekeliruan sebab takde DJ.. senyap sunyi sepi je.. satu lagu pon takde dimainkan.. hahahaha.. semuanya atas kehendak abah yang tanak majlis hingar bingar.. okay abah!!



Majlis diadakan dengan sesimple yang mungkin dengan bertemakan warna putih secara keseluruhan.. pelamin putih, khemah pon putih.. hahaha.. rare kan.. memang aku saje nak pilih putih sebab putih kan suci.. dengan sentuhan kaler pink sikit, nampak naik la sikit seri pelamin ni..

Pelamin ni dari Gaya Pesona Nurain.. dalam banyak2 tempat yang aku survey, pelamin dari sini je yang murah dan sangat berbaloi!! pelamin dia serious gojes gila!! Aku just letak bajet RM500 utk pelamin, sekali dia bagi pelamin yang cantiknya macam RM1K! sumpah tak tipu.. boleh tgk FB dia utk tgk.. klik je link tu akan terus ke FB dia..

Owner dia penah cakap kat aku yang dia nak tolong bakal-bakal pengantin utk merealisasikan majlis dorg dengan bajet yang minimum.. so dia bagi pelamin, mekap resespi 1 kali, baju pengantin L & P + aksesori 1 persalinan dengan harga RM1k.. boleh la contact dia utk info lebih okay!!


Maka, bermulalah kisah pernikahan aku dan dia...
Bismillahirohmannirohhim...

"Saya terima nikah Intan Nazila binti Abdullah dengan mas kahwin RM300 tunai..."
"SAHHH!!"

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz aku dah sah jadi isteri dia pada 25/12/2016 jam 10.30 am.. *tears*
Maka dengan ini, tanggungjawab abah terhadap aku sudah lepas dan terjatuh kepada Muhammad Izzuddin.. suamiku..


Baju nikah tu aku beli kat Butik Medina kat PKNS Shah Alam dgn harga RM150.. Shawl beli kat pasar RM10.. Veil tu guna yang masa tunang punya.. Mekap by Gaya Pesona Nurain..

Oh My God!! Time ni mmg tak dapat tahan tears sebab abah cakap "kalaulah mak masih adaa..."
*Lap tears*
Sesi photography.. Photographer by Yuzir & Black (SAY Production)





Majlis resepsi diadakan pada hari yang sama iaitu pada sebelah petang, selepas zohor.. masa ni agak rushing sikit plus banyak tetamu yang nak jumpa dan bergambar dgn pengantin tapi tak berkesempatan sebab pengantin nak tggu solat zohor dulu baru keluar.. agak-agak dalam pukul 2 lebih jugak baru keluar dari bilik.. huhu..


Baju resepsi ni ditempah khas dari tailor Kak Ila (xde FB nak link).. well, memang susah nak cari baju wedding yg dah siap dgn saiz extra small aku ni.. so terpaksa tempah last minute jugak.. nasib baik akak tailor tu nak terima.. So harga baju ni secara keseluruhan RM750 (Baju melayu + dress + veil).. aksesori + mekap by Gaya Pesona Nurain.. Shawl pasar malam RM10.. personally, aku suka mekap waktu ni sebab tak heavy dan nampak natural.. fyi, MUA utk nikah dan resepsi adalah org yg berbeza.. Aku tak pakai henna sebab tak suka.. along dgn mak tiri aku pon tak bg.. so, takdehal lahh.. laki den pon xsuka gak aku pakai henna,.. just pakai inai biasa je.. inai dipetik khas di belakang rumah jiran dan ditumbuk halus by my sister.. hehehe..

Kek yg gojes tu sponsor dari akak ipar Ummu Salamah (Dari Dapur Ummu) kalau teringin nak kek kawin yang cantik dan sedap, boleh try contact kak ummu.. kek-kek dia setakat ni tak pernah mengecewakan.. bukan setakat cantik je, tapi sangat sedap dan sangat laris!!



My big family.. ni pon tak termasuk dengan anak-anak sedara lagi.. memang tak muat screen kalau semua ada.. baju memasing pon baju biasa je sebab makanan masak sendiri kann.. huhu.. terima kasih family sebab berpenat lelah jayakan majlis adik bongsu mu ini.. *tears*



Family baruuuu!!! terima kasih parents-in-law dan adik beradik ipar yg lain kerana sudi menerima intan sebagai keluarga baru.. I will try my best utk jaga Idin sebaik mungkin dan jadi menantu yang baik.. insyaallah.. aminn..



___________________
Oudoor Photography..







-THE END-