Saturday, June 25, 2016

"Call You Bae" by Jimin AOA ft. Xiumin EXO - SUPER CUTE SONG EVER!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam Ramadhan semua.. hehehe
Today, I would like to confess something.. I dont know why, lately I'm really into Korean Idol boy group called EXO.. seriously, it's really tiring actually.. almost five year since they debut, and now I'm offcially know them.. the only songs of them that I know are GROWL and OVERDOSE (tu pon sebab Park Chan Yeol join variety show ROOMMATE, kalau tak haram aku nak tau.. haha)

Okay, sebenarnya tak nak cerita pon pasal EXO.. sebab I lagi masih setia pada FT Island and Kim Soo Hyun.. kahkahkah..
Okay.. dah..
Sebenarnya aku nak cerita pasal lagu kat bawah ni.. "Call You Bae" by Jimin AOA ft. Xiumin EXO.. still ada kene mengena dengan EXO jugak.. so tak lari sangat lah confession aku yang belah atas tu sebab kalau aku tak selongkar youtube tu pasal EXO, memang aku tak jumpa lah lagu ni.. haha.. so, silalah dengar ye.. ^^


First time aku tengok video ni and dengar lagu ni and baca translate lagu ni, I was like... "bapak ahh comel giler!!"..

The entire MV are superbly cute by using pastel color like soft blue and soft pink.. and the two singers also cute.. the way they interact with each other is also in the most cute gesture.. haha.. i dont know how to explain but it really does look super cute to me.. the moment i watch it, i fell in love with both of them.. i can feel the sweetness for being in love and be together with your love through the MV.. (ahhh tetiba rindu Encik Tunang)..

The song is entirely about a couple who want to share a kiss with each other.. well, the girl is obviously want to get a kiss from her boyfriend but the boyfriend himself play hard-to-get with his girl so that made the girlfriend going crazy.. its cute right?? hahaha

Both of the singers voice match well with Jimin's chewy rapping and Xiumin's smooth vocal.. i love the scene at the kitchen - rubbing forehead and pull and push chair things.. seriously, so sweet and cute.. and the lyric is also cute too with that "pisang sate" and "bibbo bibbo" things.. haha.. well, in Malaysia "pisang sate" means satay banana or skewed banana that roasted on the flame like bbq.. haha.. 

i dont how much i kept replaying this MV.. and I still cant get over it..


CALL YOU BAE Lyric

Romanized:

Baby i’m pretty young and wild and so fine
Geunyang ya hamyeon andoelkka neowa na
Gati geotgiga eosaekhan I georiga
Jeomjeom jophyeojil su isseulkka
You are taller than I am
Bogieneun naega ae wae wae 12sijeone jibe gara hae

"Eomma appa yeohaeng gassneunde
Jigeum na baegopa
Oppa chikin meokgo gallae?"

Neoneun oppahante jakku ireol geoya?
Yeui eopseo boyeodo nan niga joha baby
Apeuroneun oppa malgo ya hal geoya
A molla ya! Ha! Go! Sip! Eo!

Neo oneul wae irae
Wae irae seolleige
Pyeongsorang dareun geot gateunde
Oneulttara deo yeppeo boine

Neo jinjja wae irae
Wae irae my baby
Simjangi mak teojil geosman gateunde
Geureohge usgikkaji hamyeon eotteokhae

Gakkai anjabwa
Mwo eottae gwaenchanha
Sumgil su eopsjanha
Na niga deo algo sipeo

Jigeumin geot gata
Bunwigi gwaenchanha
Dulbakke eopsjanha
Nege ip majchugo sipeo

Bisangsatae ppippoppippo
Oppa wassda ttingdong
Dugeundugeungeorinikka simhoheup
Kkumin deut an kkumin neoui moseup
Nan geuge neomu joha teojyeobeorin useum

Ppikkappeonjjeok gwangna gakkai milchak
Binuhyanggiga kokkeuti mungsilmungsil
Gureum wireul geotneundeushan gibun
Bisangsatae ppippo era moreugessda ppoppo

Neoneun oppahante jakku ireol geoya?
Jogeum seotulleo boyeodo niga joha baby
Apeuroneun oppa malgo ya halgeoya
A molla ya! Ha! Go! Sip! Eo!

Neo oneul wae irae
Wae irae seolleige
Pyeongsorang dareun geot gateunde
Oneulttara deo yeppeo boine

Neo jinjja wae irae
Wae irae my baby
Simjangi mak teojil geosman gateunde
Geureohge usgikkaji hamyeon eotteokhae

Gakkai anjabwa
Mwo eottae gwaenchanha
Sumgil su eopsjanha
Na niga deo algo sipeo

Jigeumin geot gata
Bunwigi gwaenchanha
Dulbakke eopsjanha
Nege ip majchugo sipeo

Ije nuntteujamaja neo saenggak
Naneun jamdeulgi jeon kkaji oppa saenggak
Ije baegopeul ttaemada neo saenggak
Uri oppa norae q

Neo oneul wae irae
Wae irae seolleige
Pyeongsorang dareun geot gateunde
Oneulttara deo yeppeo boine

Neo jinjja wae irae
Wae irae my baby
Simjangi mak teojil geosman gateunde
Geureohge usgikkaji hamyeon eotteokhae

Gakkai anjabwa
Mwo eottae gwaenchanha
Sumgil su eopsjanha
Na niga deo algo sipeo

Jigeumin geot gata
Bunwigi gwaenchanha
Dulbakke eopsjanha
Nege ip majchugo sipeo


English Translation:

Baby I’m pretty young and wild and so fine
Can’t I just call you bae, you and I
This awkward distance between you and me
Can we narrow it down?
You are taller than I am
Do I look like a child? Why are you trying to send me home before 12?

My mom and dad are away
And I’m hungry
Oppa, wanna come over and eat chicken?

Are you going to keep doing this to me?
I may seem like I have no manners but I like you baby
From now on, I’m not gonna call you oppa but just bae
I don’t know, I wanna say bae

What’s wrong with you today
Why are you making my heart race?
You seem different from usual
You seem prettier today

Why are you doing this
Why, my baby
My heart feels like it’ll explode
If you smile like that, what am I supposed to do?

Come sit close to me
Who cares? It’s alright
Can’t hide it
I wanna know you more

I think the time is now
The mood is good
It’s only us two
I wanna kiss you

Emergency, beep boop beep boop
Oppa is here, ding dong
My heart is pounding so take a deep breath
You look like you got ready but not
I like that so much, I just started laughing

Quickly stick close to you
Soap scent floats under my nose
Feels like I’m walking on a cloud
Emergency, beep boop, I don’t know, just kiss

Are you going to keep doing this to me?
I may seem awkward but I like you baby
From now on, I’m not gonna call you oppa but just bae
I don’t know, I wanna say bae

What’s wrong with you today
Why are you making my heart race?
You seem different from usual
You seem prettier today

Why are you doing this
Why, my baby
My heart feels like it’ll explode
If you smile like that, what am I supposed to do?

Come sit close to me
Who cares? It’s alright
Can’t hide it
I wanna know you more

I think the time is now
The mood is good
It’s only us two
I wanna kiss you

Now as soon as I open my eyes, I think of you
I think of you oppa right before I go to sleep
I think of you every time I’m hungry
My oppa’s song is Q

What’s wrong with you today
Why are you making my heart race?
You seem different from usual
You seem prettier today

Why are you doing this
Why, my baby
My heart feels like it’ll explode
If you smile like that, what am I supposed to do?

Come sit close to me
Who cares? It’s alright
Can’t hide it
I wanna know you more

I think the time is now
The mood is good
It’s only us two
I wanna kiss you

Translation Credits: pop!gasa 
Romanizations by: kpoplyrics.net


Tuesday, June 7, 2016

Proposal

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pada hari sabtu yang lepas (4 Jun 2016), he (Encik Tunang) asked me to go to date.. And he also purposely told me that he's gonna make a surprise event for me.. well, since he's always fail to make a surprise event for me, so he told me that there is a surprise for me in advance.. then, I'm was like 'just follow the flow'.. I never ask anything regarding to the surprise event.. I'm kind of want to help him to make it realize by never ask anything.. haha.. baik kan aku..

Then, after movies, we're going out.. But, unfortunately, its raining.. He's slightly down.. then I said, "its okay.. dalam kereta pon takpa.. romantik sikit.. hehe".. I gave him some courage and he told me to close my eyes.. I'm being naughty and took a peek.. then, he took his jacket and cover my face.. betul-betul surprise ni.. haha.. he walk to his car and took something and bring it into my car.. he sat at the passenger seat beside me and take off his jacket from me.. then, taraaaa.. a basket of chocolates right before my eyes!! yeah yeahh.. baru nak buang lemak 3 kilogram yang melekat kat badan ni, dah dia bagi coklat sebakul.. haduiyaii.. 

Coklat yang dah tinggal setengah bakul.. lagi setengah bakul dah kene rembat dengan family..

After sometime, he took something from behind my seat.. guess what?? ITS ROSES!!! 
That is really really game me a surprise.. I never thought that he would gave me a bouquet of roses.. sebab sebelum tu dia ada bagitau yang dia nak beli bunga, tapi kedai bunga tutup pulak.. so aku percaya je la.. then, tetiba bunga depan mata kau.. serius rasa nak nangis time tu.. haha.. ada 8 kuntum ros kesemuanya.. 4 ros merah dan 4 ros pink.. melambangkan 8 tahun kami bersama.. ros pink melambangkan memori manis kami bersama dan ros merah melambangkan our passionate love that we had share together for all this years..



Lepas tu, dia pasang lagu kat iphone dia and dia mintak cincin tunang kitorg.. then, he grab my hand, and suddenly propose to me.. "will you marry me?".. oh my god!! Airmata dah berlinangan.. tapi tak jatuh-jatuh.. haha.. of course my answer is YES!! Dah bertunang baru nak officially propose.. haha.. sweet sangat.. Okay, tu je posting untuk kali ni.. Daa.. Assalamualaikum..

Sunday, May 22, 2016

Officially, I'm Engaged!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Fuhh lamanya tak ber'blogging'.. takda courage nak menulis sebenarnya.. 
Tiba-tiba hari ni Encik Tunang bagi courage untuk update blog balik..
Ehh.. opppsss.. Encik Tunang?? Hahahaha.. Okay, title for this entry is "Officially, I'm Engaged!"..
And officially the first entry for this year.. uhuk uhuk..
Bagaimana? Mengapa? Apakah? Siapa? Bila? Semuanya akan terjawab disini.. So, let's START!!

Teaser

Semuanya bermula pada bulan 12 tahun lepas.. Encik Tunang dah beli cincin untuk merisik dan planning untuk datang merisik pada hari lahir aku yang jatuh pada bulan Januari.. Tapi, tu la.. Kita hanya mampu merancang dan Allah telah menentukan sebaik-baik perancanganNya terhadap umatNya.. So, conclusion nya, tak jadilah mereka datang merisik diriku ini pada bulan Januari yang lalu dengan alasan keluarga nya tak bersedia lagi.. and aku pon takde la kecewa sangat sebab aku dah prepare hati ni awal-awal untuk tidak terlalu mengharap..

Bulan 1 berlalu...
Bulan 2 berlalu..
Bulan 3 pon coming.. 
Encik Tunang bagitau yang family dia dah ready nak datang merisik.. lalu dia pon mengumpul kekuatan dan keberanian yang ada di segenap ceruk urat dan daging dia untuk bagitau my dad face-to-face bahawa family dia nak datang merisik pada bulan 4 nanti.. Bila? Of course tak sure lagi.. huhu.. lagipon bulan 4 tu bulan yang crucial buat aku.. so nak pilih tarikh pon bergantung pada kelapangan aku.. dan my dad jugak.. sebab bulan 4 tu jadual aku pack sikit..
1 - Submit report FYP1
2 - Presentation FYP1
3 - Trip to Singapore
And, in conclusion, hari merisik ditetapkan lepas aku balik dari singapore iaitu pada 23 April 2016.. jyeahh!! But, my dad nak sekalikan merisik dan bertunang sekaligus.. senang katanya.. tak payah buat banyak keje.. And more jyeahh bila seminggu sebelum my 'suddenly engagement day', satu barang hantaran pon tak buat lagi.. Well, aku pon tak balik rumah sebab sibuk hadap FYP.. Then, lepas balik dari singapore, kebetulan sangat the whole week classes is canceled! Maka, aku pon balik dan start buat barang hantaran.. mengikut persetujuan antara aku dan Bakal Encik Tunang waktu tu, nak bagi 5 berbalas 5.. tapi my dad cakap kene bagi lebih.. kalau dia bagi 5, kita kene balas 7.. baiklah.. kita bagi tujuh kat awak.. 
1 - Baju
2 - Kain pelikat/samping
3 - Sejadah
4 - Kek
5 - Coklat
6 - Buah
7 - Cookies
And, what the worse is, tetiba dia tambah lagi dua barang.. maka dengan ini, haruslah aku menambah lagi dua barang hantaran... sob sob sob..
8 - Tuala
9 - Pulut kuning
Hamek Kau!! Barang-barang hantaran ni 80% hasil dari tangan aku sendiri.. Syukur Alhamdulillah kerana Allah memberikan sedikit bakat creativity buat diri ini.. dan selebihnya 20% dari my sisters yang menyiapkan barang hantaran aku on that day.. with white pink maroon theme! Total budget untuk hantaran (tak termasuk pulut kuning, kek, tuala dan coklat) adalah kurang dari RM500.. 


Sikit? Memang sikit pon.. aku sedaya upaya untuk tidak melebihkan bajet.. Well, bertunang je pon.. buat apa buat grand-grand.. membazir je.. Style engagement day aku adalah style 'bidan terjun'.. mana yang sempat dan mana yang tercapai dek tangan je..yelaa, last minute decision kan.. paling style sekali adalah baju tunang aku.. baju raya tahun 2011 kalau tak silap aku.. hahaha.. waktu aku beli baju tu 5 tahun yang lepas, aku dah terpikir nak buat baju tunang or nikah sebab design baju tu memang cantik.. lagi-lagi waktu tu manik/labuci tengah famous.. so I think, baju tu memang cantik dan kaler dia pon soft je.. dan msa tu jugak aku tak terpikir langsung yang badan aku akan naik since my metabolism rate is high.. tapi... siapa sangka... berat aku naik jugak... 3 KILOGRAM pulak tu.. oh my.. so, baju tu nampak sendat sikit.. and again, sob sob sob T,T

Me in my engagement dress 5 years ago

Seterusnya, pada hari kejadian..
Bangun pagi-pagi, siapkan barang hantaran sikit-sikit.. pastu pegi kedai pengantin untuk sewa alas dulang hantaran.. Part yang ni kelakar sikit.. asalnya aku malas nak guna dulang hantaran yang berkaki tu.. biasa orang panggil benda tu pahar.. bila my sisters balik, dorang kata, "biadap nye la rupa hantaran kau dik takda pahar".. hahaha!! Makanya, aku pon mengeluarkan pahar yang tersimpan dalam stor dan gigih pergi ke kedai untuk menyewa alasnya.. Balik dari kedai dalam pukul 10.30am macam tu, barulah aku bersiap.. Part yang bersiap ni pon kelakar sikit.. aku memang tak upah mak andam sebab... bertunang je pon, tak payahlah nak over sangat kan.. make up sendiri sudah.. pakai BB Cream, sapu blusher sikit, pakai eye liner.. done!! Tapi Allah dah merancang segala yang terbaik pada engagement day aku.. Dia menghantar seorang tukang make up free.. beliau adalah mak cik baru aku iaitu isteri baru kepada pakcik aku.. tu la first time aku jumpa.. dia masuk rumah je terus tanya, "pengantinnya dah mekap ke?".. then, on the spot dia amek barang make up dia and terus conteng muka aku.. haha.. thank you makcik.. 

see, nampak tak lengan baju dah senteng..huhu

Sejurus aku siap bermakeup semua, keluarga Encik Tunang pon sampai.. Tengah sibuk-sibuk bergambar, berposing segala bagai.. tetiba keluarga Encik Tunang serbu masuk bilik nak sarung cincin.. I was like, 'ehh, dah bincang ke? cepatnya? nak duduk mana? nak senyum ke nak biasa je?'.. for once, aku confused dan nampak agak bangang sikit.. haha.. Masa sarung cincin pon kelakar jugak.. beria je abang aku suruh posing dengan bakal mak mertua.. sekali DSLR dia takda memory card.. hampeh perasaan gua.. But, Alhamdulillah, I'm offcially engaged!! jyeaahhh!! setelah bertahun mengharap dan bersabar, finally, it paid off.. Syukur..

Detik-detik Sarung Cincin

Two rings - Proposal and Engagement

My hantaran di balas dengan 7 je.. Cookies, telekung, kain pasang (bakal mak mertua suruh buat baju nikah.. Hikss), buah, kek, sireh junjung dan cincin.. simple! I like it! I love it! ^^

Hantaran dari pihak Encik Tunang
Kesimpulannya.. My engagement day berjalan dalam suasana yang sangat sederhana, harmoni dan aman damai serta berjalan dengan lancar.. Obviously, berita tentang pertunangan aku mengejutkan ramai orang, lebih-lebih lagi lecturer dan member-member fakulti sebab aku tak bagitau sapa-sapa.. just bagitau my closest friends.. and of course aku pon tak jemput sapa-sapa.. just family yang terdekat je.. 100% family.. no friends and no stranger.. haha.. maafkan saya..

Dari tadi aku membebel, tapi siapakah gerangan Encik Tunang nya?? sebab masa aku upload gambar sarung cincin kat insta hari tu, aku tak gtau pon sapa Encik Tunang sampai ada yang tanya "siapa tunang kau?".. takkan la aku bertunang dengan Kim Soo Hyun pulak.. Haha.. Soalan ni sangat obvious.. Of course lah I bertunang dengan Encik Izzuddin.. dengan sape lagi I bercinta selama ni kalau bukan dengan dia.. FYI, dah 8 lapan tahun kami bersama.. heee ^^.. Bila nikah nya? tungguuuu.. akan diberitahu kemudian.. Daaaaa.. Assalamualaikum..

Pinjam pelamin orang ^^