Wednesday, January 18, 2012

nak sound..

* Entry mengandungi kata-kata yg kurang menyenangkan.. If anda seorang yg kuat iman, jangan baca okey!!

______________________________________________________

semua orang pernah membuat kesilapan and nobody perfects in this world!
setiap orang berhak untuk berasa marah, tak puas hati atau kecewa tetapi cara mereka untuk meluahkan perasaan je yg lain.. aku mengaku bahawa aku jugak melakukan kesilapan! tapi untuk menegur kesilapan aku, ada jugak caranya.. aku memang pantang kalau orang yg menegur kesilapan aku dengan cara yg kurang ajar atau memalukan aku.. semua orang berhak untuk menegur aku even pencacai angkat najis sekalipon nak tegur aku pon aku tak kisah! tapi nak menegur orang pon ada caranya.. 

1st, sebelum nak tegur orang, tgk diri dalam cermin dulu..adakah diri anda tu perfect sangat untuk menegur orang..

2nd, kalau diri tu dah cukup perfect nak menegur, then tegurlah orang dgn penuh hemah..bukan dengan penuh marah..

3rd, kalau nak tegur orang, selami dulu masalah orang tu, jangan nak main terjah je dengan ayat-ayat keramat kau tuh..silap-silap haribulan, orang yg ditegur tu pon maki kau balik.. 

4th, nak tegur orang gunalah ayat yg best best sikit.. jangan nak memerli tak tentu pasal je.. nanti tak pepasal org yg ditegur tu bukannya muhasabah diri, tapi lagi berapi lagi.. tak caya, try lah sendiri..

5th, walaupun kau tu lebih tua dari org yg ditegur, tak bermakna org tu akan hormat kau.. budak2 zaman skrg ni hatinya keras.. bagi dorg, "aku akan hormat org yg hormatkan aku jugak..tak kisahlah dia tua org muda!".. so, jangan suka-suka mencurahkan minyak ke dalam api..

6th, aku suka orang tegur aku dgn ara yg paling mulia..tapi aku paling tak suka org tegur aku dengan cara yg mcm nak mintak pelempang!!

okey fine..aku mengaku mmg aku ada masalah.. tapi kalau kau nak tegur aku, at least kau faham sikit apa masalah yg aku hadapi.. jgn main terjah nak sound bagai tak cukup nafas.. if kau tak faham dgn situasi aku,  kau jgn menyampok tentang masalah aku.. lainlah kalau kau dengan bangga diri n senang hatinya nak membantu meringankan beban aku.. ni tidak.. kalau tegur aku dgn cara mcm ni, memang kau sama lah dgn org yg tak belajo walaupun hakikatnya kau tu org yg terpelajar.. seperti yg kau cakap, "sikap kita melambangkan imej kita" ..hbs tu sikap kau yg sound org tanpa memahami masalah org tu bagus sgt ke?? kalau mcm tu lah sikap kau, mmg mcm tu jgk lah imej kau.. xde beza pon kannn..hohohoooo



      
Post a Comment