Monday, April 20, 2015

Asam Pedas Ikan Salmon

23022015
Ada sekeping baki ikan salmon dalam freezer.. mak masak awal sebab nak bagi aku makan sebelum aku gerak balik ke hostel jam 11 pagi.. asalnya aku nak makan kat rumah sebelum gerak.. tapi tak sempat.. jadi mak tapaukan masak asam pedas ikan salmon utk aku.. mak kata kongsilah dengan kawan-kawan nanti.. 

Dah sampai unisel, lepas kelas aku terus makan.. aku rasa asam pedas tu sedap sangat.. mungkin sebab mak masak special untuk aku.. padahal sebelum ni aku tak bape suka asam pedas.. aku tak kongsi asam pedas aku dengan kawan-kawan sebab aku nak habiskan asam pedas yg sedap tu sorg2..

01032015
Abah bagitau mak masuk hospital.. mak sakit perut and expect kene infection kat perut dia.. sebab air CAPD mak sentiasa keruh je.. 
On the spot aku bungkus sume assignment yg berlambak and terus pegi ke hospital.. sampai kat hospital, mak takde kat katil sebab nurse bawak mak pegi x-ray.. lepas dua jam, baru mak sampai katil.. mak mintak aku jaga mak malam tu.. takpe la, demi mak aku sanggup ponteng kelas keesokkannya.. bagi aku, itu sume duniawi.. dan mak adalah syurgawi..

Sepanjang malam temankan mak, mak asyik muntah lepas makan.. mak tak boleh tido sebab bising dan risaukan aku yg bergulung badannya di atas kerusi.. mak suruh baring sebelah dia.. aku senyum and terus baring.. dapat tido smbil pelok mak.. heeeee... and dapat rasa tido dalam pelukan mak walaupun cuma dalam beberapa minit..

05032015
Hari ni aku datang melawat mak selepas habis kelas.. Abah bagitau yg doktor kata mak ada cancer kat hati dan paru-paru.. dan ada ketumbuhan dalam ovari.. aku anak yg pertama tau.. aku menangis kat sisi mak.. mak usap kepala aku untuk tenangkan aku.. tabahnya mak.. sebelum aku balik, nurse bawak mak pegi buat x-ray..sekali lagi..

07032015
Hari ni aku temankan mak lagi.. sebelum aku pegi hospital, aku masakan mak nasi lembik dengan sup ayam.. tapi mak tak jamah sup sebab mak rasa nak muntah tercium bau sup.. mak cuma jamah nasi lembik je.. tapi nasinya keras plak sbb da sejuk..huhu.. Malam tu pon mak tak dapat tido sebab orang sebelah asyik bising je.. esok paginya, mak mintak belikan kuih-kuih kukus.. tapi kat cafe takda jual pulak.. so aku beli bihun goreng.. Alhamdulillah mak nak makan bihun goreng tu.. then abah pon sampai untuk gantikan tempat aku untuk jaga mak.. aku pon baliklah ke unisel..

12032015
Keadaan mak semakin lemah.. tapi mak masih boleh bercakap and berjalan.. cuma mak lebih kepada baring sebab mak cakap perut mak sakit.. Ramai kawan-kawan abah yg datang melawat mak hari ni.. 

14032015
Tengah hari tadi aku lari jap dari bersukan untuk tengok mak kat hospital.. rindu kat mak.. kak nim pon ada sekali.. aku urutkan kaki mak, sapukan minyak balm kat dahi mak.. dalam 2 jam aku kat hospital, then aku balik sebab nak kejar sukan balik.. huhu.. esok aku janji dengan mak nak temankan mak lagi.. hehehe..

15032015
Malam ni aku sekali lagi jaga mak.. aku belikan mak begedil.. alhamdulillah mak nak makan.. perut mak sakit lagi.. nak mengereng pon mak menyeringai je sebab sakit.. tapi mak masih lagi mampu berjalan..pagi esoknya, masa doktor pertama lepas cek mak.. aku dengar perbualan dia dengan doktor kedua.. dia cakap dia expect mak bukan kene infection kat perut.. patient sakit mybe sebab ada something wrong kat perut.. but nobody knows..

18032015
Doktor ambek sample tissue dalam perut mak unutk buat ujian.. ya Allah.. sakitnya mak..

19032015
Doktor bagi mak balik sementara nak tunggu ujian tissue perut mak.. hehe.. sabar ye mak, esok adik balik!!

20032015
Aku singgah tesco untuk beli bahan-bahan nak masak.. aku masakkan mak begedil sebab hari tu mak lalu makan sebab ada begedil.. lepas tu aku masak sup sayur.. aku masak nasi lembik supaya mak senang nak telan.. 
Aku suapkan mak.. tapi 3 sudu je mak mampu makan.. 3 hari berturut2 aku suapkan mak makan sepanjang aku cuti weekend.. sampai abah pesan kat aku, "mungkin adiklah anak yang terakhir yang suapkan mak makan.. layanlah mak baik-baik".. bergenang airmata aku bila abah cakap macam tu.. Kat umah, mak asyik baring je sebab perut mak sakit lagi.. ya Allah, berikanlah kesembuhan buat ibuku.. aminnn..

26032015
Hari ni aku ponteng kelas and balik umah.. rindu sangat kat mak.. smpai je umah aku terus masak untuk mak.. aku suapkan mak makan.. Kali ni perut mak bertambah sakit.. mak nak mengereng, terlentang and bangun pon ambek masa.. tp mak masih boleh jalan.. tapi mcm bertatih.. Sakitnya mak hanya Allah je yg tau..

01042015
Abah bagitau mak dah tak boleh bangun.. mak dah start pakai pampers.. buat CAPD pon kat atas katil je.. perut mak takleh terima makanan langsung.. asyik muntah.. kali ni kaler muntah mak macam kaler najis.. tapi takda bau.. 

03042015
Aku balik.. abah panggil orang untuk ubatkan mak secara kampung.. tapi tetap gak xde perubahan.. mak tak nak makan.. bukan taknak makan sebenarnya tapi lebih kepada tak boleh nak terima makanan sebab kalau makan je mesti muntah.. mak cuma mintak air yg manis-manis je.. sedihnya tengok mak menahan sakit.. setiap kali aku pandang muka mak mesti aku menangis.. tp aku tak nangis depan mak.. aku takut mak sedih.. ya Allah, kalau boleh dipindahkan penyakit mak, pindahkanlah ke aku.. tak sanggup rasanya tengok mak menanggung derita ni..

04042015
Petang tadi mak mintak dibawakkan pegi hospital sbb mak dah larat sgt.. mak brg dalam kete masa otw pegi hospital.. walau kete terhentak sikit je, mak akan mengaduh.. dah smpai hospital, attentdant hospital yg tlg angkat mak.. mak dah xde kudrat langsung utk bergerak.. lps masuk wad kecemasan, mad admit masuk wad malam tu jgk..

05042015
Tgh hari tadi aku lawat mak kat hospital.. angah ada kirimkan nasik lemak utk mak.. katanya mak dah lama mnx nasi lemak dia.. tapi mak xde selera makan langsung.. aku smpai tadi pon mak tanya tak bwk air sedap-sedap ke utk mak.. then mak nak minum air laici dlm botol dgn air tebu.. aku turun ke lobby and belikan air yang mak mintak.. sampai ke wad, memang laju je mak sedut air manis.. air kosong mak just minum sikit je.. aduhai mak.. 

08043015
Abah mntak anak-anaknya berkumpul kat hospital jam 9 pagi sebab nak share info pasal mak.. bila semua adik beradik dah smpai, abah terus cerita pasal sakit mak.. mak sebenarnya memang kene cancer ovari tahap 4.. dan cancer tersebut dah merebak hingga ke paru-paru, hati dan perut mak.. patutlah mak sakit perut.. doc ckp keadaan mak dah terlalu teruk.. kalau buang ovari dia atau buat kemo  takkan mendatangkan kebaikan.. abah menangis bercerita pasal mak.. betapa abah cintakan mak, airmata abah tak pernah kering bila bercerita pasal mak.. abah nak bwk mak ke Grik utk ubat secara kampung sebagai ikhtiar terakhir.. segalanya bergantung kpd keadaan mak sama ada boleh dibawak keluar dari wad ataupun tak..

Petang.. abah share gambar mak tengah makan aiskrim, makan buah pear dan minum teh ais.. (maaf, gambar tak dapat dikongsikan sebab aurat mak terdedah)..

Malam.. abah gtau mak jatuh dlm bilik air selepas buang airbesar.. bibir mak pecah.. ya Allah..

09042015
Abah wassap gmbr dgn caption "mungkin ni gmbr mak yg terakhir.. datanglah semua anak-anak".. doc cakap skrg mak dah kritical.. aku terus tgglkan segala assignment yg bergunung and pegi hospital.. sampai kat hospital, katil mak da berubah.. mak stay kat katil wad biasa yg dekat dgn meja nurse since mak sebelum ni duduk dalam bilik wad 2nd class.. mulut mak tertutup dgn oxygen mask.. kat leher mak tercucuk dgn jarum yg mengalirkan pelbagai jenis ubat.. mak xmampu nak bersuara.. kalau mak nak bercakap, mak mcm kene kumpulkan tenaga dulu.. tu pon utk sepatah dua kata je.. selebihnya mak cuma buat bahasa isyarat je.. mak dah kerap minum.. atau dalam kata lainnya mak dah kehausan.. tapi dia cuma mintak air teh o ais je.. air kosong xnk langsung walaupun dah dipujuk.. abah plak tak putus2 ucap kalimah2 suci kat telinga mak.. abah dah tak kuat seperti sblm ni.. airmata lelakinya dah terlalu murah utk mak..

Ramai sepupu sepapat yg dtg tgk mak.. doc bg kebenaran utk semua orang lawat mak termasuk cucu-cucu mak yang masih kecil walaupun waktu melawat dah habis.. waktu cucu-cucu datang tengok mak, mak tak bagi respon gembira bila tengok cucunya macam sebelum ni.. abah kata, Allah dah putuskan kasih sayang mak terhadap cucu-cucunya, sebab tu mak macam xda perasaan bila cucu-cucu mak datang tengok mak.. mak nak masuk dlm bilik balik sbb mak rasa panas.. mak rasa rimas.. so, sepupu aku begging kat nurse utk tukarkan katil mak balik.. alhamdulillah, nurse tu sgt memahami.. so, mak duduk balik dlm bilik sbb mak nak aircond.. kali ni doc dah stopkan CAPD mak.. aku masih keliru.. knp distopkan?? Tapi aku masuh xdpt jwpn

10042015
Hari ni keadaam mak mcm malam tadi.. but its getting worse.. mak langsung tak nak org sentuh dia.. and mak masih lagi mntak teh o ais dia.. i can feel that her time will be arriving soon since mak selalu mntak air.. then, lepas beberapa kali aku suapkan mak air, mak termuntah.. tapi kali ni muntah dia bukan kaler najis.. tapi kaler teh o ais.. then aku stop bg mak air..

Doc nak cabut tiub CAPD mak.. so mak dibawak masuk dlm bilik operation.. tapi xjadi sbb keadaan mak dah tenat sgt.. lepas mak dibawa keluar dr bilik operation, mak dah semakin ssh nak bernafas.. then tetiba datang sorg doc ni bwk good news (mybe).. doc tu ckp yg mak sbnrnya bukan kene cancer.. tapi tibi.. so mak ada chance utk survive.. then doc mnx kebenaran abah utk psg alat bantuan pernafasan and buat CPR just in case.. abah dgn berat hati membenarkannya.. kali ni, airmata abah sntiasa mengalir tiap kali abah tgk mak.. abah seolah-olah dah boleh rasa yg kita bakal kehilangan mak.. mungkin teh o ais adalah bnda yg terakhir yg mak mnx.. dan mungkin kalimah syahadah adalah ayat yg terakhir yg aku dgr dr mulut mak (aku ajarkan mak mengucap lps mak muntah td).. waktu doc psg alat bantuan pernafasan, mak da hampir2 takde.. dalam pukul 5, mak admit to ICU..

Abah balik kerumah selepas seminggu jaga mak kat hospital.. since mak masuk ICU, xde sape boleh jaga mak.. abah dah letih sangat.. kesian kat abah.. kat rumah, abah asyik nangis je mengenangkan mak.. abah suruh kemas rumah supaya mudah nnt nak letak mak (bila cuma jasad mak je yg balik).. abah dah mcm putus harapan bila tgk mak xbg respon lg.. aku cuba pujuk abah.. mak xbg respon sbb doc bg mak ubat tido.. then baru abah berhenti menangis and tido..

11042015
Since mak dalam ICU, mak dikuarintinkan.. xde sape yg boleh sentuh mak.. cuma boleh tgk dr jauh je.. mak ditidurkan selama 2 hari utk bg ubat antibiotik bertindak dalam badan mak.. 1st time tgk mak tak berkutik pon..

12042015
Mak dah mula sedar.. tapi doc nak tidurkan mak balik since ubat yg pertama tu x menunjukkan sebarang hasil, so dorg nak try ubat lain.. doc nk ambek sample tibi yg ada dlm perut mak (mak kene tibi kat bahagian perut bukan paru2) tapi x boleh sbb mak ada kencing manis dgn darah tggi.. tapi dah 3 mil ubat tidur doc bg kat mak, mak still x lelap.. waktu aku tgk mak, tngan mak bergerak seolah mcm nak mencapai sesuatu.. tp kudrat mak x kuat.. nasib baik abah boleh masuk dlm bilik kuarintin tu utk sentuh mak.. xtau apa yg abah cakapkan kat mak, tapi aku nmpk kaki mak bergerak-gerak seolah mak bg respon.. hati aku jd pilu sgt..

13042015
5.20am - doc call abah bgtau mak dah nazak..
5.50am - gerak pegi hospital
6.30am - smpai kat ICU, doc benarkan semua anak-anak masuk utk tengok mak bernafas buat kali terakhir.. masa tu mak macam tercungap-cungap walaupon kat kat mulut mak ada alat bantuan pernafasan.. doc bgtau yg mak sebenarnya dah xda dalam jam 5am sbb jantung mak da berhenti and blood pressure mak pon dah kurg dr 30.. skrg yg ada cuma machine je yg bernafaskan utk mak dan ubat yg buatkan jantung mak berdegup.. nadi mak dah xda.. doc ckp, kalau machine tu dimatikan, mak pon akan xda..
Aku tgk kat screen yg bp mak mmg da kurg 30.. jantung mak berdegup laju around 110-150..
7.15am - abah bg kebenaran kat doc utk matikan machine..
7.20am - secara perlahan2 mak menghembuskan nafas yg terakhir disamping abah dan anak2nya..
10.15am - jenazah mak dibawa balik utk diuruskan.. mula2 niat nak mandikan and kafankan mak kat hospital.. tapi x jadi sbb ustazah yg nak uruskan jenazah tu lmbt.. mungkin ada hikmahnya.. mak nak mandi kat rumah kot..
11.00am - jenazah mak tiba dirumah..
12.30pm - jenazah mak dimandikan dan dikafankan..
2.00pm - jenazah mak dibawa ke masjid utk disolatkan..
2.30pm - mak dikebumikan..

Alhamdulillah.. urusan pengebumian mak berjalan dgn sgt lancar.. tiada tertangguh dan segalanya dipermudahkan.. Alhamdulillah.. segala penderitaan mak berakhir disini.. mak pergi dalam keadaan tenang dan wajah mak sangat bersih dan tersenyum ketika pergi menghadapNya..

20042015
Hari ni, sudah genap seminggu pemergian mak.. selama seminggu aku cuti (atau lebih tepat, ponteng kelas) untuk temankan abah kat rumah.. memang nampak sangat abah kesunyian tanpa mak.. aku perasan yang abah selalu nangis sebab teringat kat mak.. pernah sekali, aku bangun tidur tengok abah menangis sambil mengemas ubat-ubatan mak.. abah terlalu rindukan mak.. betapa kami semua sedang cuba menerima ujianMu ya Allah.. pemergian mak sangat memberi kesan yang mendalam buat kami sekeluarga, lebih-lebih lagi buat abah.. betapa besarnya kuasaMu yang ingin Kau tunjukkan kepada kami, pelbagai jenis penyakit yang mak ada termasuk darah tinggi, kencing manis, buah pinggang, paru-paru berkuman, akhirnya cuma kuman tibi saja yang menghabiskan hayat mak.. cuma kuman yang takkan nampak oleh mata kasar.. ya Allah....

Cuma sebulan mak jatuh sakit.. mak yang pada awalnya ceria dan bergelak ketawa dengan anak cucu sebulan lebih yang lepas.. tak sangka sangat, mak dah takda sekarang.. ya Allah.. aku tak tau kenapa, tapi aku dah lama rasa yang hayat mak takkan panjang.. sejak tahun lepas, segala permintaan mak aku cuba tunaikan semampu dan sedaya aku.. apa yang mak nak makan, apa yang mak nak minum, apa yang mak nak tengok, apa yang mak nak pakai, kemana mak nak pergi.. semua aku cuba turutkan.. sampai ke hujung hayat dia, walaupun cuma teh o ais, aku cuba dapatkan untuk mak dan suapkan air tu ke mulutnya.. tapi, cuma satu yang aku terkilan.. mak tak sempat tengok cerita Saloma yang Nabila Huda lakonkan tu sebab aku tak dapat nak download.. then, mak tak sempat nak tengok aku bernikah.. and dulu masa mak sihat mak ada mintak carikan kuih apam balik yg nipis tu.. tapi bila setiap kali pegi pasar, mesti xda orang jual.. yang ada cuma apam balik biasa.. mungkin bukan rezeki mak untuk makan kuih apam balik tu..

Tapi cuma satu je perkara yang aku berjaya tunaikan.. iaitu menunaikan hasrat sendiri untuk sambut birthday aku cuma dengan mak dengan abah.. aku dedicated kan birthday aku for both of them.. Alhamdulillah, aku tak terkilan.. mak dapat beraya buat kali terakhir di kampung halamannya di Kampung Balun tahun lepas.. dah lama kitorg tak beraya kat kampung sejak arwah opah meninggal.. 3 hari kitorg stay kat kampung.. rasa gembira mak tak terhingga.. sewaku dalam perjalanan nak ke kampung, mak sibuk bercerita itu ini dan pikir nak makan apa.. gembira hati aku tengok mak gembira.. bahagianya rasa dapat menggembirakan hati orang tua kita.. aku sedar aku bukan seorang anak yang baik sebab mak selalu membebel kat aku.. walaupun bebelannya menghiris hati, aku tetap sabar dan menadah telinga sebab aku tau, bila mak dah xda, bebelan tu yg akan aku rindui hingga ke akhir hayat aku..

Mak.. adik cuma dapat rasa kasih sayang mak selama 23 tahun sahaja.. masa yang terlalu singkat untuk adik bersama-sama mak melainkan abang-abang dan kakak-kakak adik.. adik tak sempat nak berbakti pada mak sepenuhnya memandangkan adik tak habis belajar lagi.. tahun depan adik graduate untuk ijazah, mak tak dapat tengok.. tapi Alhamdulillah mak dapat tengok adik graduate masa adik diploma dulu.. adik akan usaha yang terbaik mak untuk bagi kesenangan kat abah nanti.. adik akan jaga abah seperti mana mak jaga abah dulu.. semoga mak tenang kat sana berada disampingNya.. dan terima kasih mak untuk asam pedas ikan salmon yang mak masakkan untuk adik.. sebab asam pedas ikan salmon adalah masakan terakhir mak untuk adik..

"Ya Allah, sesungguhnya ibuku adalah seorang ibu yg penyayang.. Kau sayangilah dia sepertimana ibuku menyayangiku sewaktu aku masih kecil dahulu.. Ya Allah, Kau ampunilah segala dosa-dosa ibuku dan jauhkanlah ibuku dari seksaan api neraka sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani..Al - Fatihah.."


my mom.. 20 September 1951 - 13 April 2015


Post a Comment