Sunday, April 28, 2013

Dream High (Korean Drama) (2011) [REVIEW]

DREAM HIGH.......
Bagi peminat-peminat drama Korea pasti tahu tentang DREAM HIGH.. Sebuah drama 16 episod yang dibintangi oleh barisan IDOL terkenal dari Korea Selatan, Suzy (Miss A), Ok Taecyeon (2PM), Kim Soo Hyun, Jang Wooyoung (2PM), IU dan Ham Eunjung (T-Ara). Drama ni popular diakalangan remaja dan mengisahkan tentang 6 orang pelajar di Kirin High School yang memasang impian untuk menjadi bintang K-Pop. Ketika di sekolah, mereka belajar tentang menyanyi, menghasilkan lagu dan menari. Mereka juga merasai perasaan mencintai dan dicintai antara satu sama lain. Setiap seorang dari mereka mempunyai kelemahan dan kekuatan masing-masing, tetapi dari keakraban mereka sebagai sahabat, mereka mendorong dan menyokong sesama mereka sehinggalah mereka berjaya mencapai impian mereka.


Well, aku bukan nak cakap pasal kisah cinta dorang, tapi aku nak mengetengahkan tentang apa yang di panggil IMPIAN.. Cerita ni mengajar aku untuk mencapai impian kita.. Mereka 6 orang ni memang sangat berbakat di mana 3 dari mereka merupakan pelajar yang diserap masuk ke Kirin High School tanpa ujibakat dan guru mereka percaya dengan bakat yang mereka ada walaupun mereka banyak memberi masalah. 

Oleh kerana impian yang mereka ada, guru mereka sanggup berhabis duit dan berkorban demi mereka.. Guru itu lebih kurang macam bapa mereka sebab ketiga-tiga pelajar special ni tinggal dengan guru tu.. Dan OST songs dalam cerita ni jugak banyak berkisarkan tentang impian.. Aku suka lagu Dreaming nyanyi Kim Soo Hyun.

Dreaming - Kim Soo Hyun

Jeo meolli hweuimi haejineun
Naeui kkumeul barabomyeo
Meonghani seoisseotjyo

Deo isang nameun ge eopseo
Modu pogi halkka haesseotjiman
Dashi ireonayo

Han georeumhan georeum oneuldo
Joshim seureobge nae didyeoyo
Gaseum gadeukhi duryeo umgwa
Seolleimeul aneun chae

Biteul georigo heundeullyeodo
Nan tto han georeumeul nae didyeoyo
Eonjenga mannal nae kkumeul hyanghae

Idaero kkutnaneun geon anilji
Duryeoumi nal jakkuman
Mangseorige hajiman

Gaseumsok giteun goseseo
Meomchuji anhneun ullimi nal
Apeuro ikkeuljyo

Han georeumhan georeum oneuldo
Joshim seureobge nae didyeoyo
Gaseum gadeukhi duryeo umgwa
Seolleimeul aneun chae

Biteul georigo heundeullyeodo
Nan tto han georeumeul nae didyeoyo
Eonjenga mannal nae kkumeul hyanghae

Han georeumhan georeum oneuldo
Joshim seureobge nae didyeoyo
Gaseum gadeukhi duryeo umgwa
Seolleimeul aneun chae

Biteul georigo heundeullyeodo
Nan tto han georeumeul nae didyeoyo
Eonjenga mannal nae kkumeul hyanghae

Eonjengan mannal nae kkumeul hyanghae
__________________________________

I was looking at my dream that is being deemed far away
And I was standing blankly
I don’t have anything left any more
I thought about giving up everything, but
I am standing up again

Even today step by step
I step forward carefully
My heart is full of fears
but it’s an excitement I’m embracing
I am staggering and shaking
But, I step forward towards
the dream that I am going to meet some day

As I’m thinking if it’s going to end like this
A fear constantly comes
I’m hesitating but
Deep inside my heart
There’s an unstoppable beating
that drags me forward

Even today step by step
I step forward carefully
My heart is full of fears
but it’s an excitement I’m embracing
I am staggering and shaking
But, I step forward towards
the dream that I am going to meet some day

Even today step by step
I step forward carefully
My heart is full of fears
but it’s an excitement I’m embracing
I am staggering and shaking
But, I step forward towards
the dream that I am going to meet some day

Towards the dream that I am going to meet some day


Lagu ni menyentuh perasaan aku sebab suasana dalam cerita tu ketika Kim Soo Hyun nyanyi lagu ni betul-betul buat aku mengalirkan airmata sebab masa tu Kim Soo Hyun ibarat kehilangan impian dia sebab gadis yang dia sayang (Suzy) rapat dengan Taecyeon. Waktu Kim Soo Hyun ada masalah dengan pendengaran dia, jadi dengan adanya Suzy dia dapat meneruskan impian dia sebab Suzy tu yang bawak dia ke Kirin High School.. Waktu dia menyanyi lagu ni kat pentas, dia tak dengar langsung muziknya.. Lastly, Suzy yang bantu dia dapatkan pitching nya balik.. Akhir persembahan, Kim Soo Hyun menangis sebab dia berjaya buat persembahan yang terbaik..

Kerana impian, segala rintangan harus diatasi.. Mungkin ianya memerlukan sedikit pengorbanan.. Jadi, janganlah berputus asa di tengah jalan kerana bila impian berjaya dicapai, manisnya hanya kita yang dapat rasa.. :)



Post a Comment