Monday, January 3, 2011

AYUH KEMBALI KE SEKOLAH!!

  It'ssss SCHOOL TIME!!!!!

AYUH KEMBALI KE SEKOLAH! AYUH!!!

hahaha..tetibe teringat lagu iklan ape tah..mesti sakit je hati kpd si kaki ponteng utk g sekolah hari ni kan?? hahaha..jgn tipu laa kalo kata suka...tp kpd yg suka g sekolah tu, pada hari yg pertama ni mesti korg sume seronok giller kan..hehehe..macam aku dulu jugak..excited giller nak g sekolah pd hari yg pertama..malam tu jgn cite laa..xblh tido punye..hahaha..anyway..cantik gmbr kat atas ni..punyai maksud yg tersirat kan?? hehehe



tp sekarang aku da lain..aku da besar..da nak melangkah ke alam dewasa..suasana universiti dgn sekolah jauh bezanya..kalo sekolah cume penat sikit je..kalo u penatnya baaanyak..lagi satu, duit pun banyak jugak nk kene pakai..kalo sekolah dulu, sehari belanja RM2 pon da cukup..kalo kat u, nak berjimat sehari RM5 pon susah..godaan makanan mmg banyak..kalo nasi goreng harga RM3.50, air sirap da RM1..campur makan pagi, tgh hari n malam ..da bape hengget nak kene kuar duit..tu baru nak makan..belum pk psl assgnment lagi..kalo setakat siapkan soalan2 dalam buku latihan x perlukan modal..juz kene beli pen or dakwat pensel je..assgnment u ngn keje rumah jauh beza..kene beli paper A4, beli ring/stapler/salotip..kene print bagai..kalo print hitam putih, 20 sen or 30sen da kompom2 sehelai..ni kalo dibauatnye assgnment berhelai2?? kopak duit..tu belum campur print warna..mau dekat 50 sen sehelai..tu kalo print warna biasa je..kalo mcm kos aku plak, kene print warne gune laser..baru lecturer nak bg markah lebih..print laser tu da kompom2 RM1-RM3 sehelai (mengikut kaler byk or sikit)..

teka teki - dalam ramai2 students di atas, mana satu saya?? ^_^
ramai student sekolah komplain kene pakai baju sekolah tiap kali nk g sekolah..konon2 nak pakai baju mcm student barat pegi sekolah..hello adik2..kalo korg pakai baju yg berlainan setiap hari nak g sekolah, mampu ke korg nak pakai baju yg tutup litup setiap hari?? aku tau laa korg ni sume da modern..mana pandang baju2 muslimah yg tergantug2 kat kedai yg labuhnye sampai ke paras lutut tu kan...tp kpd yg sudi memandang n memakai tu, ALHAMDULILLAH..bersyukurlah korg sebab kerajaan di Malaysia ni mewajibkan student sekolah memakai uniform utk ke sekolah..boleh laa korg basuh baju korg tu dua hari sekali..org xkn perasan pun kalo korg pakai baju tu selama seminggu tanpa berbasuh pon (cume bau je la kot yg org perasan)..macam kami yg student U ni..sampai da xtau nak pakai baju apa setiap kali nk ke kelas (ni memang2 benar2 aku alami)..kalo nak pakai baju semalam, da kompom2 org akan perasan dan cakap kita x basuh baju..nak pakai baju yg 2 hari lepas, org akan pk yg x mungkin baju akan cepat kering kalo semalam kita basuh..so, terpaksa laa simpa baju yg kita da pakai tu dlm almari selama seminggu sebelum terpikir utk memakainya kembali..



kepada yg ambek UPSR, PMR, SPM dan STPM pada tahun ni, korg sume jgn laa tensyen2 ek..belajar je rajin2 nnt boleh dapat result yg cemerlang..kalo malas sangat nak baca buku, buat je latihan banyak2..tp yg penting, jangan malas laa eh..nnti result yg kuar pon malas2 je nak bg A kat korg..korg best sebab ada cikgu yg selalu bg nota kat korg..kitorg yg U ni, nota pon kene wat sendiri..lecturer juz cakap n membebel2 yg kat depan, kitorg yg kat belakang ni terkebil2 je nak menyalin apa yg keluar dr mulut lecturer tu..jgn igt alam U ni mudah yee..apa yg mudah nye ialah, apa yg kitorg belajar utk sem ni, sem depan x perlu nak ulang balik (kalo gagal mmg kene repeat balik lah)..tapi, time final exam mmg kitorg kat study hard laa..bukan study smart lagi..sebab markah yg kitorg dapat time final exam tu yg akan di bawa smpai ke last sem (tahun akhir)..kalo buruk markah tu, maka buruk jugaklah result sem last nanti..


walau bagaimanapun, gelaran kita tetap sebagai seorang PELAJAR walau di sekolah mahupun di universiti..kita hidup di dunia hanya satu je tujuan..iaitu untuk di redhai Allah SWT..hidup sebagai pelajar persis seorang tentera yg mahu berjuang utk bangsa dan negara..masuk je ke dewan peperiksaan sama seperti kita telah bersedia untuk pergi berperang..jika tentera berperang untuk memerdekakan tanah air, tapi kita berperang untuk mendapatkan masa depan yg cerah..


---->tetiba teringat zaman persekolah yg penuh kenangan...:'-)
___________________________________________________________
Post a Comment